به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه مراسم آغاز عملیات اجرایی پروژه ۸۰۰ واحدی شهید سردار سلیمانی واوان در جمع خبرنگاران با اشاره به اقدامات این وزارتخانه برای پیشبرد طرح اقدام ملی مسکن گفت: در وزارت راه و شهرسازی طرح اقدام ملی مسکن با برنامهریزی برای شناسایی متقاضیان واقعی و تعیین زمینهای مرغوبی که در بافت شهری هستند، برنامهریزی شده است.
وی ادامه داد: فرآیندی که برای شناسایی متقاضیان، تعیین زمین، اخذ پروانه، هماهنگی برای تامین منابع بانکی، تشکیل پرونده مردم و انعقاد قرارداد برای تعیین آورده و تسهیلات بانکی در قالب پروژهها تعریف شد، از جمله اقدامات اجرایی طرح اقدام ملی قلمداد میشود.
اسلامی با اشاره به پروژههای متفاوتی که در قالب طرح اقدام ملی مسکن تعریف شده است، گفت: تا امروز به یاری خدای متعال در همه شهرهای کشور پروژههای طرح اقدام ملی مسکن تعریف شدهاند. این پروژهها در سه وضعیت هستند. وضعیت اول این است که زمین در اختیار متقاضیان قرار گرفته که به صورت فردی و گروهی اقدام به احداث واحدهای مسکونی کنند.
وی افزود: نوع دوم پروژههایی است که در شهرهایی با محدودیت زمین، مثل شهرهای بزرگ و متوسط که به صورت مجتمع ساخته میشود و نوع سوم پروژههایی است که در مناطق با زمین گران، در قالب قرارداد مشارکت و تفاهمنامه با دستگاههای مختلف احداث میشوند.
این عضو کابینه دوازدهم در ارتباط با تعداد واحدهای در دست احداث طرح اقدام ملی مسکن گفت: تعداد پروژههای کاملا فعال تا امروز از ۵۳۰ هزار واحد عبور کرده است. این پروژهها در مراحل مختلف هستند، آن پروژههایی که زودتر شروع شد و سریعتر پیش برده شدند، به افتتاح رسیدند. مانند پروژهای که هفته گذشته در یزد افتتاح کردیم. از این ماه به بعد ما به صورت منظم شاهد افتتاح و بهرهبرداری از واحدهای مسکونی خواهیم بود.
وی ادامه داد: هرچه قدر مردم عزیز سریعتر منابعی که در تعهدشان است و سهم آورده خود را به حساب واریز کرده و ازپروژهها پشتیبانی کنند، به طور طبیعی پروژهها سریعتر تکمیل شده و مردم نیز واحدهای مسکونی خود را سریعتر تحویل میگیرند. در مورد آن پروژههایی که به صورت تامین زمین بوده هم سازنده خود مردم هستند و زمان پایان پروژه به خود آنها بستگی دارد.
۳۰ هزار مسکن مهر باقی مانده در حال تکمیل است
وزیر راه و شهرسازی در ادامه از تکمیل مسکن مهر به عنوان یکی دیگر از اقدامات دولت برای تامین واحدهای مسکونی یاد کرد و گفت: در دولت نهم و دهم ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر طرحریزی شده بود که از سال ۹۰ و ۹۱ تحویل آنها به صورت عملیاتی شروع شده است. امروز از این ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد، کمتر از ۳۰ هزار واحد در حال تکمیل است که به زودی تمام شده و به مردم تحویل داده خواهد شد.
وی ادامه داد: بخشی از پروژهها هم ارتباطی با وزارت راه و شهرسازی نداشته، تعاونی و دوجانبه بوده است. این پروژهها تخلفات دارند و پرونده آنها در محاکم قضایی در حال رسیدگی است.
اسلامی در مورد زمان تکمیل مسکن مهر گفت: در این دولت تکمیل و تحویل واحدهای مسکن مهر از ۲ میلیون و ۸۰ هزار عبور کرده است. امروز اعلام میکنیم که درهمین چند ماه آینده که فرصت خدمت دولت دوازدهم باقی است، پرونده مسکن مهر بسته خواهد شد و ما پروژهای به اسم مسکن مهر نخواهیم داشت.
افتتاح ۸۰ هزار مسکن ملی تا پایان دولت
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سوال که «چه تعداد از واحدهای مسکونی طرح اقدام ملی مسکن تا پایان دولت دوازدهم احداث خواهد شد» گفت: این مساله به خود مردم بستگی دارد. در برخی از شهرها مردم قسط سوم خود را هم دادهاند اما در برخی شهرها و پروژهها مردم قسط اول خود را هم ندادهاند. امیدوار هستیم این امر تسریع شود و بتوانیم با توجه به زمانبندی که اعلام شده پروژهها را به اتمام برسانیم. این اتفاق فوقالعاده بستگی به خود مردم دارد.
وی افزود: پیشبینی این بود که اگر مردم منابع مالی و آورده خود را در ۳ ماه باقیمانده واریز کنند، بتوان حداقل ۸۰ هزار واحد دیگر را تا پایان دولت افتتاح کرد و امیدواریم این اتفاق بیفتد.
اسلامی ادامه داد: اولین سری مسکن ملی تهران تا اواخر امسال و یا زودتر در اندیشه و یا تهرانسر به بهرهبرداری میرسد.
سامانه املاک و اسکان، علیه سوداگری
وزیر راه و شهرسازی در ارتباط با استفبال مردم از ثبت نام در سامانه املاک و اسکان گفت: با وجود این تهاجمی که افرادی ناآگاهانه یا متاثر از هدایت ضدانقلاب یا افرادی که در سوداگری و تلاطم و سفته بازی در بازار مسکن دست دارند،انجام دادند، خوشبختانه مردم ورود خوبی به این سامانه کردهاند. بازه ثبت نام گسترده است و برای آنکه سامانه تحمل داشته باشد، ثبت نام را با آخرین شماره کد ملی نوبتبندی کردهایم.
وی ادامه داد: آمار روزانه ثبت نام تحت ارزیابی نیست و نمیتوان به صورت روزانه میزان ثبت نام را اعلام کرد. مهم است مردم بدانند که این به صلاح آنهاست و هیچ امتیازی برای دولت ندارد. مردم این همه سال از سفته بازی و سوداگری در بازار مسکن و التهاب آفرینی شاکی بودند. بالاخره دولت و مجلس باید کاری میکردند که این جریان پولی که در بازار مسکن التهاب ایجاد میکند را سامان دهند تا این وضعیت از کشور رخت بربندد.
اسلامی افزود: منافع مردم و سرمایه گذاران بازار مسکن در این طرح نهفته است و به مخاطره نمیافتند. مهم این است که بتوانیم با ایجاد فرصت برای سرمایه گذاری از یک سمت و خارج کردن پولهایی که برای سوداگری است و مسکن را به کالای سرمایهای تبدیل کرده، بازار مسکن را آرام و عرضه و تقاضا متعادل شوند.
این عضو کابینه دوازهدم با بیان اینکه یک میلیون و ۳۰۰ هزار خانه خالی شناسایی شده و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است، گفت: این ثبت نام قانونی است و ما بر اساس قانون اقدام کردیم و اطلاعات را در اختیار سازمان امور مالیاتی گذاشتهایم. اما این قانون جدید در حقیقت سیستم اسکان را بازبینی میکند و این به صلاح ملت است.
وی ادامه داد: این سبک از ثبت نام در همه جای جهان انجام میشود، اما ما تاکنون در این رابطه اقدام نکرده بودیم. این ثبت کمک میکند که هویت و مالکیت مشخص شود و برنامهریزی برای توسعه انجام بگیرد. اگر کور و بدون شناسایی نیازهای واقعی برنامهریزی کنیم، اتلاف زمان و اتلاف منابع را به دنبال دارد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به طرح جامع مسکن گفت: منشا آماری ما نباید بر اساس مفروضات ذهنی باشد. تمام کشورها بر اساس آمار ثبتی اقدام میکنند، چرا که آمار ثبتی معتبر است. سرشماری نفوس و مسکن و پروانههای ساختمانی برای برنامهریزی ملاک نیست. هزاران نفر ممکن است پروانه ساختمانی گرفته اما احداث نکرده باشند و یا احداث انجام گرفته اما پایان کار نگرفته باشند. دورانی که براساس مفروضات ذهنی برنامهریزی انجام میگرفت، گذشته است و مفروضات باید واقعی باشد.
وی ادامه داد: تا چه زمانی باید بگوییم ۲۵ میلیون و اندی خانوار داریم و بیش از ۲۵ میلیون مسکن داریم؟ این باید تعیین تکلیف شود. یک عده میگویند ۵ میلیون، ۶ میلیون، ۱۰ میلیون عقبماندگی در تولید مسکن داریم. یک عده میگویند اگر حداقل یک میلیون مسکن تولید نکنیم، نمیتوانیم نیاز جامعه را پاسخ بگوییم. ما براساس یک سری اقلام ثبتی اطلاعاتی داریم. مثلا ازدواجهایی که انجام میشود و خانوارهایی که تشکیل میشوند. اما برای اینکه بتوانیم نیاز واقعی را با برنامهریزی دقیق در شهرهایی که متقاضیان حضور دارند، شناسایی کنیم، نیاز به اطلاعات دقیق آماری داریم. این اقدام هم برای امنیت و رفاه جامعه است و کمک میکند که پولهایی که در قالب پولشویی میآید و التهاب ایجاد می کنند، از این بازار خارج شود.
اسلامی در ارتباط با میزان اجاره بها و وضعیت مستاجران نیز گفت: تا پایان کرونا مصوبه عدم اسباب کشی معتبر است. ستاد ملی کنترل بیماری کرونا در سالگرد مصوبه برای تعیین میزان نرخ اجاره بها تصمیم می گیرد.